tisdag 1 december 2009
lördag 12 september 2009
Tid att njuta i september

Det är nu som man kan summera sommaren och fundera över sin trädgård. Vad har funkat i år och vad är det som funkar mindre bra. Glöm inte att fotografera dina rabatter. En utmärkt hjälp när november kommer då man har tid att planera nya äventyr i trädgården.
Men än finns det tid att njuta av trädgården! Passa på och börja investera i en bra belysning till trädgården. Enkla lycktor av syltburkar och lite ståltråd ger pricken över i'et. Att sedan svepa in sig i filtar och sätta sig med förra årets kvarglömda glögg ger en underbar övergång till det som snart närmar sig.
Passa även på att klippa de blommor som finns kvar för att sätta in i vasar. Man vet aldrig när första frosten kommer!
Läs även andra bloggares åsikter om Trädgård, just nu i trädgården, september
lördag 5 september 2009
Glöm inte amaryllisen

Jag köper alltid ett gäng med lökar efter jul för några kronor styck. Efter att blommat lite sådär i rea-tider så låter jag knölarna vila, när sommaren kommer så får dom flytta ut och bo på ett skuggit ställe. Jag låter dom får bli ett inslag i en lite installation av gröna krukor på trappen till gårdshuset.
Nu ska dom få gå i ide i två månader! Men oj... mina blommar nu! Dom får vänta med att flytta in tror jag. Men om det är risk för frost så klipper jag blomman till snitt. Sedan klipper jag ner alla blad och stoppar ner dem i källaren med sparsam vattning. På med dumsstruten (jag fixar några strutar av tidningar) och i källaren får dom stå oktober och november.
Läs även andra bloggares åsikter om Trädgård, att göra nu i trädgården, amaryllis
Min bästa vän komposten

Just nu är det bara att tömma den kompost som är färdig. Jag lägger det mesta av komposten på rabatterna under hösten. Det ger skydd under vintern och jorden kan få en rivstart på våren.
Men en kompost behöver ungefär samma som oss; näring, luft och vatten. För att komposten ska kunna andas så måste man gräva igenom komposten. Gör gärna detta innan tjälen slår till.
Läs även andra bloggares åsikter om Trädgård, att göra nu i trädgården, kompost
tisdag 1 september 2009
Sätt upp trädgårdsbelysning

Det finns mängder av ny teknik och det som är trend just nu är att jobba med dioder. Ljusexperten har en bra webbplats som väl beskriver hur man jobbar med belysning ute. I en utförlig artikel ger man 5 råd.
Denna site får ni inte missa. Här ger man mängder med inspiration och dessutom många goda råd på vägen. Säljer inte på webben
Läs även andra bloggares åsikter om Trädgård, Att göra just nu, september,utebelysning
Dela perenner


Gräv upp perennen, skaka av all jord kring rötterna. Ta bort delar av rötterna som är dåliga, särskilt mittpartiet där det oftast saknas växtkraft. Nu kan du dela upp plantan i mindre delar. Plantera om varje del för sig. Se först till att varje del har friska och kraftika skott och oskadade rötter.
Säsong för vitlök

Köp utsäde på plantskolan. Undvik att stoppa klyftor av vitlök inköpt på affären. De kan innehålla sjukdomar och vara av sämre kvalitet att odla på. Åke Truedsson säljer utsäde, läs mer på hans webb.
Vitlök vill ha en välgödslad och mullrik jord. Gärna med hög kalkhalt. Platsen behöver vara solig. Har du möjlighet så lägg på aska, då får vitlöken tillgång till kalium och mineralsalter. Ungefär 2-3 dl/kvm. Eftersom vitlöken vill ha en välkalkad jord så är det bra om man tillför kalkstensmjöl eller dolomitmjöl, ca 2-3 dl/kvm.
Vitlök sätts med ett djup på 9-15 cm beroende på klyftans storlek, med spetsen av klyftan uppåt. Generellt säger man 3 gånger klyftans eller lökens storlek. Sätt med ca 10 cm mellanrum och ett radavstånd på ca 25 cm.
På våren när vitlöken tittar upp så ge dem näring. Du kan lägga gräsklipp (bevarar även fukt) eller gödsla med nässelvatten.
Under vår och sommar kan du försiktigt ansa lökens blast till sallad. När sedan blasten gulnar och vissnar ner så är det dags för skörs. Vanligtvis i juli / augusti. Torka lökarna i solen, gör gärna en snygg fläta av blasten.
"Hammar gillar jag, stora och goda klyftor. Tyvärr har jag inte att dela med mig. Thermidrome gillar jag inte alls. Den får alltför små och ynkliga klyftor." Till inlägg
Beskära barrträd
Barrväxter i trädgården kan anses vara lite småtrist! Icke... det finna mycket roligt med dem; färg, form och funktion är ledord för barrväxter.
När senaste trenden för barrväxter frodades någon gång på 70-talet så var trädgårdarna fullsatta med granar, tujor och kryptallar! Men man glömde av att dom blir stora och växer över taket om man inte är där och styr upp det hela.
Barrväxter ska klippas under JAS-perioden (juli, augusti eller september). Då är det fortfarande möjligt för växten att återhämta sig från beskärningen. Barrväxter går inte att föryngringsbeskära, utan ska klippas in till halva årsskotten. Klipp först höjden på barrväxten då den nått den höjd som du vill ha på växten.
Om olyckan är framme och en barrväxt inte längre ser vårdad ut, så stamma helt sonika upp den. Det kan vara att rådjur har kalasat på trädet, att hösten var ovanligt torr eller att man helt enkelt inte har hållit efter växten. Här kan man vinna mycket; barrväxten blir ett ovanligt stileben i trädgården och man kan odla skuggtålig underplantering. Fantasin sätter gränsen!
Det finns mängder av härliga barrväxter som man kan använda till trädgårdens stomme av grönt. Här kan man verkligen hitta växter för kontraster och beroende på funktion så finns det en barrväxt för varje tillfälle. Häckar kan bli den perfekta kanvasen till trädgården, bolltujor blir härliga solitärer och en fågelbogran blir det exotiska inslaget i trädgården.
Övervintra uppstammade kryddor

Ja för de som tidigare har kosta på sig dessa vackra skapelser och sedan ställt dem i köksfönstret vet att det är bara till att göra rätt eller köpa nytt till våren. Ni andra som inte vet bättre ställer dem i köksfönstret!
Rätt sätt att övervintra kräver perfekta förhållanden. Börja med att klipp ner den till hälften. Ställ den sedan på ett ljust ställe med en temperatur på ca 5-10 grader. Vattna växten väldigt sparsamt. Man får inte störa växten, den ska under vintern vila sig i form in för nästa vår.
fredag 28 augusti 2009
Och ner med löken!
Utsäde
Det finns mängder av roliga lökar nu på marknaden, besök din lokala handelsträdgård! Spana in paketen som är färgkoordinerade, perfekt för att få harmoni i rabatten. Det finns även en hel del webbutiker, se tidigare inlägg.
Jord och läge
Lökar vill ha väldrenerad jord. Jordförbättra när det behövs med gödsel. Soliga lägen är att föredra.
Plantera
Generellt så ju mindre lökar det är desto tidigare planteras de på säsongen, vilket är augusti till oktober. Använd gärna ett lökjärn (självklart ska man ha en massa prylar, finns dock inget snyggt på marknaden!). Som vanligt gäller det att vattna så att löken får en chans att kontakta jorden.
Kul med lökar
Passa på att stoppa en kruka full med lökar! Sätt lökar med olika höjd och blommningstid för att få en spännande kombination! Sätt lökarna enlig paketets anvisning, dock med mindre mellanrum. Gräv ner krukan i en rabatt eller kompost och gräv upp den lagom vårsolen i februari - mars.
Tänk på att stoppa ner lök där du har senblommande perenner. Perfekt tillsammans med funkia, daggkåpa och andra storbladiga perenner. Eller varför inte plantera mängder av Allium tillsammans med bergenian, som på så vis får den en "andra blomning".
onsdag 26 augusti 2009
Tips - Damma av inneväxerna

tisdag 25 augusti 2009
Lök i brevlådan, or not!
Det är ändå dags att köpa hem lite, eller mycket..., nu finns det inte så många bra webbutiker som man hade önskat. De flesta är röriga med dåliga bilder. Det är sällan inspirerande nyheter för oss som inte kan så mycket. Jag tror nog att det är bäst att uppsöka en lokal handelsträdgård, de flesta lokala handelstrådgårdar har ett stort kunnande och är måna om sina kunder.
Här kommer dock en lista på butiker på webben:
Odlarglädjen
En stilren och tydlig webbutik. Här har man nyheter med bilder på förstasidan, klart inspirerande. Erbjudanden som gör att man blir lite köpsugen. Kanske att det skulle vara lite mer fokus på säsongen. Plus att det finns mycket att välja på av vårlökar.
Värends bär och trädgård
En riktigt bra sida med ett stort sortiment. Tydliga säsongsnyheter. Lätt att hitta bland produkterna.
Frö med posten
Oj, en webbutik som sätter nyheter främs. Japp, jag blir sugen på att testa lite nykomlingar. När det dessutom är fokus på växter som faktiskt fixar hela Sverige så blir jag glad. Här kan man handla.
Rosenlust
En webbutik som har fattat grejen. Man måste bli inspirerad och det blir man här. Härliga bilder och butiken laddas snabbt. Tyvärr lite svårsökt på sidan.
Plantastic
En rörig sida men med mycket i sortimentet. En hel del bilder och man fokuserar på säsongen redan på förstasidan.
Plantim Fröer
En trevlig webbutik men bra nyheter på förstasidan, tyvärr inga bilder som kan inspirera. Plus att man tidigt talar om vad frakten kostar. Tyvärr så är alla lökar och knölar slut! Inte bra ..
Odla.nu
Helt inriktad på vårlökar. Svårnavigerad då man måste bläddar sig igenom sidorna för att få se hela sortimentet. Inga särskilda nyheter finns på förstasidan som kan ge lite rolig inspiration.
Hortogreen.com
En rörig sida som dock har ett stort sortiment. Här finns det en sök och utöver höstlökar så finns det allt man kan önska till trädgården. Inga särskilda nyheter finns på förstasidan som kan ge inspiration.
Tuijas växter
Svårsökt sida men många intressanta växter, men har knappt inga vårlökar alls. Inte heller finns det intresanta nyheter på förstasidan som kan ge inspiration efter säsong.
Med sekatör och korg
måndag 24 augusti 2009
Gallra bland frukten
Äpplen mår gott av att ha utrymme för tillväxt. Så plocka gärna bort kart så att varje frukt har en knytnäve mellan sig. Då kan den utvecklas till ett gott äpple. Annars blir det gärna inget av trängseln, karten utvecklas inte och blir lätt angripna och tillslut ramlar oätlig fruk på marken.

Varför inte passa på och ha lite kul när du ändå är i fruktträdet. Hitta en riktigt snygg flaska, försök att pilla ner ett päronkart i flaskan. Försök att hitta en flaska med rätt slags hals. Fäst flaskan i trädet med ett snöre eller nät. Låt päronet växa till sig. Sedan kan du göra en härlig päronlikör.
Till dina vinteräpplen kan du klippa till små figurer i papper med klister på en sida. Fäst det lilla klistermärket på äpplet, gärna röda vinteräpplen. När du sedan skördar äpplet så får du fina små stjärnor, hjärtan eller annat trevligt mönster på äpplet.
Ta rätt på rymlingar!

lördag 22 augusti 2009
Ta sticklingar av lavendel och buxbom

Att ta sticklingar är hur lätt som helst. Ta fram häcksaxen och klipp ner busken. Därefter kan man lättast leta efter förgrenade kvistar, dra bort en kvist från "huvudgrenen". Kvar får du en liten kvist med en klack på. Nu behöver du bara ta bort det mesta av bladen och sätta sticklingen i en kruka med såjord.