fredag 28 augusti 2009

Och ner med löken!

Nu finns ingen tid att löka! Löken ska ner i backen och det bums! Vem vill inte vakna från vinteridet till en vår som spricker upp i underbara små Fritillaria som klämtar en sång om sommaren.

Utsäde
Det finns mängder av roliga lökar nu på marknaden, besök din lokala handelsträdgård! Spana in paketen som är färgkoordinerade, perfekt för att få harmoni i rabatten. Det finns även en hel del webbutiker, se tidigare inlägg.

Jord och läge
Lökar vill ha väldrenerad jord. Jordförbättra när det behövs med gödsel. Soliga lägen är att föredra.

Plantera
Generellt så ju mindre lökar det är desto tidigare planteras de på säsongen, vilket är augusti till oktober. Använd gärna ett lökjärn (självklart ska man ha en massa prylar, finns dock inget snyggt på marknaden!). Som vanligt gäller det att vattna så att löken får en chans att kontakta jorden.

Kul med lökar
Passa på att stoppa en kruka full med lökar! Sätt lökar med olika höjd och blommningstid för att få en spännande kombination! Sätt lökarna enlig paketets anvisning, dock med mindre mellanrum. Gräv ner krukan i en rabatt eller kompost och gräv upp den lagom vårsolen i februari - mars.

Tänk på att stoppa ner lök där du har senblommande perenner. Perfekt tillsammans med funkia, daggkåpa och andra storbladiga perenner. Eller varför inte plantera mängder av Allium tillsammans med bergenian, som på så vis får den en "andra blomning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar