tisdag 1 september 2009

Dela perenner

Det bästa sättet, och det mest ekonomiska, är att dela på plantor som du redan har. Samtidigt som du spar pengar så blir plantan ung på nytt! Det finns fler anledningar till att dela en planta, den kan vara att den helt enkelt är slutkörd vilket man oftast ser på att den inte blommar eller växer så bra i mitten. Annat kan vara att man faktiskt vill att plantan ska breda ut sig på ett större område!

De flesta perenner går att dela på, vissa är lite mer känsliga än andra. Men hela trädgårdsidé bygger på trial&error-principen, det vill säga försök tills det funkar. Och funkar det inte så tänk om! Vissa plantor trivs bäst att delas på hösten och andra går bättre att dela på våren. Mycket hänger på växtens "prime-time", då den blommar som mest eller är som vackrast. En vårblommande växt kan med fördel delas under hösten då den lättare tar fart igen när våren kommer. Andra perenner att dela på hösten är ridarsporrar, iris, vårkrage, bergenia, malvor och flox.
Hur gör man
Gräv upp perennen, skaka av all jord kring rötterna. Ta bort delar av rötterna som är dåliga, särskilt mittpartiet där det oftast saknas växtkraft. Nu kan du dela upp plantan i mindre delar. Plantera om varje del för sig. Se först till att varje del har friska och kraftika skott och oskadade rötter.

Var noga med att vattna och trampa runt jorden kring rotklumpen. En viss mått av elakhet är att föredra då man måste försäkra sig om att rötterna har god kontakt med jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar