tisdag 1 september 2009

Beskära barrträd

Barrväxter i trädgården kan anses vara lite småtrist! Icke... det finna mycket roligt med dem; färg, form och funktion är ledord för barrväxter.

När senaste trenden för barrväxter frodades någon gång på 70-talet så var trädgårdarna fullsatta med granar, tujor och kryptallar! Men man glömde av att dom blir stora och växer över taket om man inte är där och styr upp det hela.

Barrväxter ska klippas under JAS-perioden (juli, augusti eller september). Då är det fortfarande möjligt för växten att återhämta sig från beskärningen. Barrväxter går inte att föryngringsbeskära, utan ska klippas in till halva årsskotten. Klipp först höjden på barrväxten då den nått den höjd som du vill ha på växten.

Om olyckan är framme och en barrväxt inte längre ser vårdad ut, så stamma helt sonika upp den. Det kan vara att rådjur har kalasat på trädet, att hösten var ovanligt torr eller att man helt enkelt inte har hållit efter växten. Här kan man vinna mycket; barrväxten blir ett ovanligt stileben i trädgården och man kan odla skuggtålig underplantering. Fantasin sätter gränsen!

Det finns mängder av härliga barrväxter som man kan använda till trädgårdens stomme av grönt. Här kan man verkligen hitta växter för kontraster och beroende på funktion så finns det en barrväxt för varje tillfälle. Häckar kan bli den perfekta kanvasen till trädgården, bolltujor blir härliga solitärer och en fågelbogran blir det exotiska inslaget i trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar