tisdag 1 september 2009

Säsong för vitlök

Hemodlad vitlök är gudagod! Och för dig som vill odla själv så är det nu som det är dags att sätta vitlöken. Den behöver nämligen gott om tid i jorden samt att vintern är en del av vitlökens behov i jorden.

Utsäde
Köp utsäde på plantskolan. Undvik att stoppa klyftor av vitlök inköpt på affären. De kan innehålla sjukdomar och vara av sämre kvalitet att odla på. Åke Truedsson säljer utsäde, läs mer på hans webb.
Frö med posten - Här är en av få webbutiker som jag har hittat som säljer vitlök för odling.

Jord och läge
Vitlök vill ha en välgödslad och mullrik jord. Gärna med hög kalkhalt. Platsen behöver vara solig. Har du möjlighet så lägg på aska, då får vitlöken tillgång till kalium och mineralsalter. Ungefär 2-3 dl/kvm. Eftersom vitlöken vill ha en välkalkad jord så är det bra om man tillför kalkstensmjöl eller dolomitmjöl, ca 2-3 dl/kvm.

Plantera
Vitlök sätts med ett djup på 9-15 cm beroende på klyftans storlek, med spetsen av klyftan uppåt. Generellt säger man 3 gånger klyftans eller lökens storlek. Sätt med ca 10 cm mellanrum och ett radavstånd på ca 25 cm.

Skötsel
På våren när vitlöken tittar upp så ge dem näring. Du kan lägga gräsklipp (bevarar även fukt) eller gödsla med nässelvatten.

Skörd
Under vår och sommar kan du försiktigt ansa lökens blast till sallad. När sedan blasten gulnar och vissnar ner så är det dags för skörs. Vanligtvis i juli / augusti. Torka lökarna i solen, gör gärna en snygg fläta av blasten.

Hört på webben
"Hammar gillar jag, stora och goda klyftor. Tyvärr har jag inte att dela med mig. Thermidrome gillar jag inte alls. Den får alltför små och ynkliga klyftor." Till inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar