torsdag 28 oktober 2010

Ta löken på sista dansen

Det vet väl varenda männska att så länge man kan få till ett hål i marken så kan man få ner en lök. Så ta sista chansen att se tulpanerna dansa till våren.

Läste ett bra tips här om dagen är att hålla koll på mikroklimatet i sin trädgård. Var tinar snön först och var ligger snön kvar längst? Om man sätter lökar på båda ställena så har man en lång och innerlig blomning fram på vårkanten.



Förra året satsade jag på lite olika kort. I år såg jag resultatet...

Fyld tulpan "Mount Tacoma"

Denna vackra skönhet stoppade jag ner i en rabatt där jag enbart har bolltistel och det blev faktiskt ganska effektfullt eftersom tistelns styva bladverk höll upp tulpanerna. De hade dessutom en lång blommning vilket gav tistelns blåa bollar en chans att bjuda upp till dans. Snygg effekt med de mjuka formerna av tulpanen och de lite taggiga bollarna. Läs mer om tulpaner http://www.tulpanen.se







KlotlökKlotlök

Detta är ju en lök som inte är direkt ovanlig, men jag har satt dem i ett parti tillsammans med kuddnäva. Allvarligt... varför måst nävor lukta kattkiss. Min tanke var att det skulle hända lite mer i kuddarna för blommorna blommar över ganska snabbt. Det blev sådär... får nog ge det ett år till. Annars är det ett riktigt bra tips att stoppa ner olika sorter av Allium lökar i växter som har en kort blomning, till exempel Bergenia.

morgonstjarna

Morgonstjärna

På min innergård har jag ett rejält plank som jag har målat i en brunsvart färg. I rabatten har jag samlat mängder av vita och silvriga växter och förra hösten satte jag Morgonstjärna, som tyvärr kom lite i skymundan till lamörat som helt tagit över rabatten. Men den lilla tuvan blommade och blommade så lamörat ryker till våren!



Se inlägget med länkar till olika butiker på webben så kan du säkert fynda lite lök i sista minuten.



Givet vis har jag även stoppat ner vitlöken. Dock blev inte årets skörd exakt vad jag hade väntat mig, men som sagt ny chans ny dans.